Nya priser på våra onlineutbildningar gäller fr.o.m. 1 augusti 2024

Att lugna och reglera sina ibland kaotiska känslor kan vara svårt

dialog ensamhet glädje gräl intimitet kommunikation konflikter kontakt kris kärlek ledsmahet oro skilsmässa Sep 20, 2021

Regnbågens alla känslor

- Oron tar snart kål på mig. Tankarna snurrar och jag blir illamående...
- Oh, jag vet inte vad jag känner ...

- Han visar inga känslor. Tror verkligen inte att han bryr sig om mig...
- Jag känner mig stum, tom och förvirrad...

- Jag är så oerhört ledsen, det känns som om tårarna aldrig tar slut...
- Jag blir så förbannad! Jag har stor lust att klippa till dig!! 

- Det gör så ont att det känns som om mitt hjärta ska gå sönder...
- Jag känner ingenting för dig längre...

- Jag blir vansinnig när du...
- Oh, så trött jag blir...

- Jag blir så ledsen... 
- Oh, jag vet inte vad jag känner längre...

- Jag vet inte hur jag ska säga detta, men... 
- Hm, jag känner ingenting! Undrar om det är någonting fel på mig... 

 

Jag brukar jämföra känslor med matbrickor i en cafeteria. Du vet säkert, att om man lyfter på en bricka så poppar snabbt den som ligger under upp. Precis så är det med våra känslor; först kommer en känsla farande och om man är närvarande hos och med den känslan, så byter den oftast karaktär så att nästa känsla kan ta vid. En viktig process då det oftast är dom känslorna som ligger underst, som har störst betydelse.  

När vi fastnar i konflikter och gräl - lyssnar vi bara på den översta känslan. Här börjar vi ibland gräla om sättet som vi grälar på. 

Men när vi känner oss hörda och sedda på insidan, lugnas och regleras våra ibland galopperade nervsystem. Nu hör vi det vi verkligen behöver säga. På resan får vi tillgång till kraft, lugn och glädje.  
Du hörde säkert att jag sa hörda och sedda på INSIDAN. Ja detta är viktigt. Ofta blir vi upptagna av att se, tolka och reagera på det vi ser på utsidan och missar därmed hela vinsten av bra kommunikation. 
 
Nyckeln är närvaro. När vi är tillgängliga för andras (och våra egna) känslor känner vi oss sedda på insidan. I mitt arbete som par-terapeut lär jag individer, par och grupper att "gå över bron". En medveten och berörande dialog som gör det möjligt för alla parter att bli hörda, begripna och förstådda på riktigt.

Vill du eller ni också lära dig/er att kommunicera?

  • I min distansutbildning: Att leva istället för att överleva – Interpersonell neurobiologi, den stora bilden får du möta Pia och Patrik. Ett vanligt och modigt par som med min hjälp bygger en bro för att höra varandra på riktigt. Tillsammans ser vi sambandet mellan neurobiologi, kommunikation, konflikter och kärlek.
  • Ni kan även välja att närvara vid en live workshop för par. Under helgen får ni, på första parkett, se hur alla par kan lära sig att prata om allt – även om de svåra ämnena.
  • Självklart är du eller ni även välkomna hit på en live session. 

Ja, många vägar leder till Rom. Du väljer vad som passar dig bäst!

Eva Berlander

 P.S. Läs mer i vår blogg på hemsidan: www.evaberlander.com