Nya priser på våra onlineutbildningar gäller fr.o.m. 1 augusti 2024

Bakom varje konflikt ligger en önskan - En längtan som vi sällan hör

dålig självkänsla gräl härskartekniker konflikter kritk obehaglig tystnad oro problem självkritk skilsmässa Sep 20, 2021
 

Kritik förstör våra relationer

Även om det låter märkligt så är bakgrunden till kritik faktiskt positiv. Det är ett försök att få till en förändring. Klagomål, ständiga jämförelser, suckar och anklagelser är ett sätt att tala om för dig att någonting behöver förändras.

Men även om baktanken är hopp om en lösning blir kritiken ofta en stor del av problemet. 

Den som kritiserar sin partner, sin vän eller sin kollega förstår inte till fullo vilken effekt det får, även om avsikten är positiv blir resultatet negativt.

Vad som kan vara ett rop på hjälp låter fortfarande som kritik. Jag brukar säga att bakom varje kritik ligger en önskan. En längtan som vi sällan hör. 

Under mina 30 år som terapeut och mentaltränare har jag mött tusentals individer, par och grupper som fastnat i spindelnätet av kritik. Människor som vill ta sig själva på allvar och personer som verkligen längtar efter förändring men som inte når fram  med sitt viktiga budskap. 

Jag vet hur vi skapar verkliga möten. Jag vet hur vi kan höra varandra på riktig och jag vet hur vi skapar framgångsrika relationer - både hemma och på arbetsplatsen. 

Lever du i relation där mycket kritik förekommer? Upplever du själv dig kritisk eller säger dina närmaste att du har en kritisk läggning?

Kanske dansar elaka och sarkastiska ord mellan er? Kanske är rummet fyllt av obehaglig tystnad som signalerar missnöje, kanske kommer kritiken ut som suckar, himlande med ögonen eller ett stängt kroppsspråk? Kritik har många ansikten och ...

..... kritik förstör våra relationer.  

I min föreläsningar och distansutbildningar vill jag inspirera dig att lyfta blicken och se den "stora bilden" av relationer. Det jag vet är att när vi gör dt så hittar vi ofta nya spännande vägar. 

Välkommen! 

Eva Berlander