Kemi avgör kärlekens form
Kemi avgör kärlekens form – Eva Berlander möter hjärnforskare Helena Backlund Wasling
För att vi ska må riktigt bra psykiskt krävs att tre olika signalsubstanser, dopamin, noradrenalin och serotonin, är i balans. Tillsammans fungerar de som en form av volymkontroll för känslor som i sin tur styr bland annat blodtryck, sömn, aptit och kroppstemperatur.
När vi blir förälskade rubbas allt, då dopamin och noradrenalin rasar i höjden medan serotonin minskar.
Så intressant!
Förenklat kan vi dela upp begreppet kärlek i tre olika stadier:
- Lust är sexuell attraktion för någon
- Förälskelse innebär en total fokusering på en enda person
- Kärlek är en stark, långvarig bindning med en annan person
Har vi tur eller om vi har "jobbat" på vår relation, är det samma person i alla tre fallen. Ofta är det inte så.
Att känna attraktion för någon annan än den vi är gifta med är mänskligt och naturligt. Att bli förälskad i någon annan än sin partner när man fastnat i tristess, tystnad eller kamp är vanligt och väldigt begripligt. I dessa stunder är det lätt att tro att den nya kärleken är "rätt person" och att det är tid att lämna. Speciellt med tanke på att känslan av förälskelse får oss att känna oss livslevande. En positiv känsla som vi alla på olika sätt längtar efter.
En medveten romans
Livet är kort och att känna starkt för någon annan är både härligt och njutbart. Därför kan en skilsmässa vara ett viktigt alternativ när förälskelsen slår till. Å andra sidan går förälskelsen över ganska snabbt (ca 18 månader) och när vardagen knackar på dörren är det oerhört vanligt att vi, återigen fastnar i tristess, tystnad eller en evig maktkamp - nu med den nya partnern.
Vi tar helt enkelt med oss själva i varje relation som vi väljer att säga ja till.
Därför är nyckeln till bra relationer ALLTID genom vår eget inre. När vi väljer att "stanna kvar hos oss själva" genom att med varma och mjuka ögon, nyfiket gå på en spännande upptäcktsfärd på vår EGEN INSIDA, lär vi oss att höra, begripa och sakta men säkert lugna och reglera vårt ibland galopperande nervsystem. Detta oavsett vad andra tänker, känner eller gör. På resan lär vi oss att medvetet VÄLJA att lägga vår fokuserade uppmärksamhet mot det som fungerar och det som leder oss till känslan av att vara livslevande. En form av romans med oss själva, helt enkelt.
I detta avsnitt av Evas relationspodd möter Eva Berlander hjärnforskare Helena Backlund Wasling. Tillsammans pratar de bland annat om förälskelse, fysisk och emotionell beröring, signalsubstanser, hormoner, mottagarplats, ansvar och medvetna val.
Om du vill komma i kontakt med Helena så hittar du henne på Linkedin. Hon är en fantastisk föreläsare och författare. Vi kan varmt rekommendera dig att läsa hennes bok: Närmare - Om det livsviktiga i att röra vid varandra.
Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!