Nya priser på våra onlineutbildningar gäller fr.o.m. 1 augusti 2024

#178 – Bilden av det bästa läget – Eva möter ett målmedvetet par

”Om jag fick leva mitt liv en gång till

Om jag fick leva ett liv till då skulle jag göra fler misstag nästa gång.

Jag skulle koppla av mera och vara mjukare.

Jag skulle vara mer galen än jag varit på den här resan. Det är få saker som jag skulle ta på allvar längre. 

Jag skulle ta flera chanser, bestiga flera berg, korsa flera floder och simma i flera sjöar. Jag skulle äta mera glass och färre bönor. Jag kommer kanske att ha fler verkliga bekymmer men jag skulle ha färre inbillade. 

Ni förstår… jag är en sådan där människa som lever försiktigt och sunt timme efter timme, dag efter dag. Och, visst har jag haft mina fina stunder, och om jag fick göra om det skulle jag försöka att bara ha stunder.

En stund efter en annan. I stället för att leva så många år i förväg. Jag har varit en sådan där person som aldrig går någonstans utan termometer, varmvattenflaska, regnkappa och fallskärm. Om jag fick leva en gång till skulle jag packa mindre i väskan.

Om jag fick leva mitt liv en gång till skulle jag börja gå barfota tidigare om vårarna och fortsätta med det längre in på höstarna. Jag skulle dansa mera och åka mer karusell och fånga fler snöflingor och plocka flera tusenskönor.

Om jag kunde leva om mitt liv!

Men det kan jag inte.” 

Dikten är skriven av Nadine Louiseville, Kentucky, en 85 årig kvinna som låg för döden.    

Texten innehåller ett berörande och viktigt budskap. Ingen av oss får leva om vårt liv, så det gäller att ta sig själv på allvar – just nu! Eller vad säger du?

Här finns det några ansvarsfulla och belönande tips som kan hjälpa dig på vägen:

  1. Lär dig att öka din emotionella motståndskraft (resilience) så att du kan må bra, oavsett vad som sker runtomkring dig!
  2. Välj att säga JA till vad forskning visar fungerar gällande relationer & kommunikation, så att du lättare kan ”sätta ett hjärta runt” dig själv (och andra). På resan lär du dig att göra mer av det som fungerar och mindre av det som ligger i vägen.
  3. Lära dig att titta på dina problem och hinder från ett annat håll.
  4. Lär dig att lägga din uppmärksamhet mot den (och det) du kan förändra.
  5. Skaffa dig tydliga kommunikationsverktyg som hjälper dig att se, höra och förstå vad som ligger under dina (inre eller yttre) konflikter (eller din ohälsa).    
  6. Göra en vision av ditt bästa läge. Allt för att du redan nu, ska få smak på dina egenvalda, positiva och glädjefyllda bilder av din framtid. Yeah!
  7. Välja att se själva resan (och livet) som intressant och spännande!   

I dagens podcastsamtal möter jag ett fint par. Tillsammans börjar de lekfullt göra en gemensam bild av deras bästa framtid!

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

Vi önskar dig ett gott nytt år! 

Eva Berlander 

P.S. Ett fint inlägg från en deltagare som går vårt stora kommunikationspaket – privat

”Jag tycker verkligen om din vision om världsfred och kan relatera till den. Jag brukar tänka att det jag gör i det lilla i varje möte spelar roll och att det är där jag kan bidra och har ett ansvar för vad jag bidrar med.”