Nya priser på våra onlineutbildningar gäller fr.o.m. 1 augusti 2024

#176 - Eva Berlander möter Lasse "brandmannen" Gustavsson

Hur skapar vi ett bra liv efter trauma? Eva Berlander möter Lasse "brandmannen” Gustavsson

Ibland tvingas vi genomlida mycket svåra saker. Det kan vara händelser som påverkat oss i grunden och som skapat en form av före händelsen och efter händelsen, inom oss.

Det kan handla om en fysisk olycka, ett oväntat dödsfall, en skilsmässa, en otrohet, en oförutsedd uppsägning, en svår ekonomisk förlust, en oförmåga att komma in på arbetsmarknaden, en känsla av utanförskap eller mobbing och förstås en hel mängd av andra saker.

Ibland kan det som inträffat redan skett när vi var små barn. Det kan handla om; fysiska eller emotionella övergrepp, olyckor, dödsfall, utanförskap, missbruk, självmord, ständiga hotfulla gräl mellan våra föräldrar, uppgiven tystnad, depression, utanförskap, svår fattigdom, krig eller andra saker som varit väldigt skrämmande och som har gjort förtvivlat ont.

Vissa av dessa händelser har inträffat vid ett tillfälle, andra har varit mer kroniska då de upprepats under lång tid. Oavsett har de haft en förödande inverkan på våra känsliga nervsystem och självklart har de påverkat sättet som vi ser på oss själva, på andra och på världen i stort. 

Inom psykologin definierar vi ofta dessa skrämmande händelser som ett litet eller stort trauma.

Med sorg, medkänsla och acceptans kan vi konstatera att vi aldrig kan förändra det som har hänt tidigare. Med värme, hoppfullhet och medvetenhet kan vi även glädjas åt att hjärnan är plastisk, det vill säga, föränderlig. Det betyder att vi alltid har en oändlig möjlighet att förändra vårt nu och vår framtid. 

Detta behöver vi dock göra medvetet, eftersom vi alla har en tendens att tänka det vi tänkt, känna det vi känt och göra det vi gjort, så många gånger tidigare. 

Forskning visar också att den processen blir oändligt mycket lättare, när vi har någon att hålla i handen! 

Dagens gäst i Evas relationspodd är en mycket fin och autentisk man. Han heter Lasse ”brandmannen” Gustavsson. Han kallas så, för att han som brandman, redan som 24 åring, var med om en mycket svår brandolycka. Lasse har varit gäst i podden tidigare och idag handlar samtalet om hur vi kan skapa ett bra liv efter att trauma inträffat.

I nästa avsnitt av Evas relationspodd får du möta Birgitta. En modig och generös kvinna som även hon upplevt svåra trauman, men som på olika sätt lärt sig att läka sig själv.

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!